Záborszky Kálmán – a Szent István Filharmonikusok vezető karmestere, művészeti vezetője

 

Záborszky Kálmán vezető karmesterZenészcsalád szülötte, édesapja Záborszky József karmester és zeneszerző. Fiatalkorában kezdett a gordonkával ismerkedni Zsámboki Miklós keze alatt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett gordonkaművészi diplomát, ahol Sándor Frigyes, Mihály András és Friss Antal oktatták. Tanulmányait a bécsi Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol lehetősége volt André Navarrától, a világszerte ismert csellóművész-professzortól tanulnia.

25 évig igazgatta a Szent István Király Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Páratlan zenekari műhelyt épített ki itt, amely zenészek nemzedékeit inspirálta és számtalan növendéket terelt a kultúra útjára.

Már 14 évesen szerepet vállalt az akkori István Zenekar életében. 1988 óta pedig vezető karmesterként vezeti a művészeket. Az együttes 2006-ban hivatásossá vált, jelenleg Szent István Filharmonikusok néven tevékenykedik. Záborszky Kálmán a Szent István Király Oratóriumkórusának karnagya.

A Szent István Filharmonikusok számos országban megfordult, legutóbb 2013-ban lépett fel a Berlinben megrendezésre kerülő Young Euro Classic Fesztiválon majd egy évvel később Pozsonyban a Vigadóban adott magyar estet hatalmas sikerrel. Korábban koncertezett többek között Spanyolországban, Svájcban, Svédországban, Finnországban, Németországban és Ausztriában. A Záborszky Kálmán által vezényelt hangversenyekről készült felvételeket a BBC valamint az Eurorádió is sugározta.

Záborszky Kálmán munkáját az elmúlt évtizedekben szakmai díjakkal is elismerték. Többek között 2006-ban a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, egy évvel később Területi Prima Primissima Díjat kapott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2015 óta pedig a Magyarország Érdemes Művésze.

2018. márciusában megkapta a Magyarország Kiváló Művésze címet.